4 Nisan Dünya Malatyalılar Günü nedir? Dünyada birçok özel gün bulunmaktadır . Bugün de Dünya Malatyalılar Günü olarak kabul edilmektedir. Twitter’da ve bir çok sosyal platformda trendler arasına giren bu özel gün hakkında internette de araştırmalar da sürmektedir. 4 Nisan Dünya Malatyalılar Günü nedir, ne zaman gibi sorulara yanıt aranıyor. İşte konu hakkında tüm detaylar…
Malatya’nın en önemli simgelerinden biri olan 44 rakamından yola çıkılarak Nisan ayının 4. günü yani 44 sayısına karşılık gelen gün, ”Dünya Malatyalılar Günü” olarak kutlanıyor. Her yılın 4. ayının 4. günü olan 4 Nisan’da ”Malatyalılar Günü”nün kutlanması Malatya için ayrı bir heyecanın yaşanmasına neden olacak.
4 Nisan ”Malatyalılar Günü”, Malatya ve Malatya dışında yaşayan yüz binlerce Malatyalı için heyecan, gurur ve dayanışma günü olacak.
Malatya’nın tüm değerlerini içeren, çok kapsamlı ve büyük bir kültür şölenine ev sahipliği yapacak olan ”Dünya Malatyalılar günü” için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.
Malatya, Türkiye’de yer alan şehir ve ülkenin 81 ilinden biri. Ülkenin büyükşehirlerinden biri olan Malatya, deprem sonrası nüfusta göç yaşamış bir yerdir. Bölgenin Yukarı Fırat Bölümü’nde bulunur. Güney ve orta Anadolu bölgelerinin hemen hemen kesişme noktasında bulunması nedeniyle sosyal yapısı çeşitlilik ve zenginlik gösterir. İlk olarak Hitit döneminde kurulmuştur. O günden bugüne el değiştirerek yıkılıp yeniden yapılarak günümüze kadar gelmiştir.
Malatya, kayısı diyarı olarak bilinir. İlde yetişen kayısılar, dünya genelinde ünlüdür ve kuru kayısı üretiminin % 80’ini Malatya Ovası’nda bulunan kayısı bahçeleri sağlar. Büyükşehir yasası ile 2014 yerel seçimlerinin ardından büyükşehir statüsüne kavuşmuştur. Aynı zamanda Malatya 2 Cumhurbaşkanı çıkarmış tek şehirdir, bu kişiler, İsmet İnönü ve Turgut Özal‘dır.
Malatya’nın adı Kültepe tabletlerinde Melita olarak, Hitit tabletlerinde “Maldia” olarak geçmektedir. Malatya’nın isim kökü Hititçede bal anlamına gelen “melid”den türediği ve Hitit kitabelerinde “öküz başı ve ayağı” ile ifade edildiği belirtilmiştir. “Melit+ava” ise “bal ülkesi” anlamına gelmektedir. Sonra bu isim “Meliddu“, “Melide“, “Melid“, “Milid“, “Milidia“, “Melitea” olarak kitabelerde geçmiştir. Malatya’yı ele geçiren Araplar, şehre “Malatiyye” ismini vermişlerdir. Türklerin Malatya’yı fethetmesiyle isim bugünkü halini almıştır ve 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla ismi Malatya olarak resmileşti.
Eski çağ coğrafyacılarından Strabon, Malatya’yı, kesin olarak belirtmemekle birlikte, Kommagene sınırında Kapadokya Krallığı’nın (MÖ 280-212) on valiliğinden biri olarak göstermiştir.