SON DAKİKAbelediyevalilikafad açıklamaenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya
Açık
32°C
Malatya
32°C
Açık
Pazar Açık
33°C
Pazartesi Açık
34°C
Salı Açık
32°C
Çarşamba Açık
32°C

Malatya Merkezde Çalışmalar Devam Ediyor …

Malatya Merkezde Çalışmalar Devam Ediyor …

 

 

6 Şubat depremleri sonrasında çok büyük hasar alan Malatya şehir merkezi uzun süren sonuçlar sonrasında yapımına başlanmıştı. Zeminde bulunan su ve şehrin tam merkezi konumunda olması çalışmaları ilk zamanlarda aşırı zorlaştırmıştı.

“Hukuki Engel Olmazsa Bir Yıla Çarşı Ayağa Kalkar”

Devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Malatya Valisi Ersin Yazıcı, İhlas Haber Ajansı’na son durum ile ilgili bilgi verdi. Devletin Malatya’da yaraları sarma adına büyük gayret içinde olduğunu aktaran Yazıcı,

“Şehrin kalbi dediğimiz bu bölge de binlerce işyeri ve konut bakanlığımız tarafından yapılacak. Bu inşaatlar devam ederken inşallah hukuksak problemler çıkmaz. Çünkü yıkımlarda ciddi hukuki engeller var. Biz bir yıl içerisinde büyük oranda bu işyerlerinin ayağa kaldırıldığını ve şehrin kalbinin de ekonomik olarak kalktığını göreceğiz” dedi.

Daha modern bir şekilde tasarlanan şehir merkezi umarız belirlenen tarihte bitirilmiş olur. Yıkımların bile hala yüzde 70 seviyelerinde olduğunu düşünürsek şehrin tamamen ayağa kalkması kim bilir kaç yıl sürer.

Hilmi Güner Tarafından Tasarlanan Malatya Kent Merkezinin Planı

Mimar Hilmi Güner, yapılacak iş yerlerinin zemin+2 katlı ve 40 metrekare olacağını belirtti.

Güner, “Yapılardaki Simetriye Önem Vereceğiz”

Yapılan konuşmaların ardından Malatya kent merkezi için tasarlanan proje Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı adına toplantıya katılan Mimar Hilmi Güner tarafından anlatıldı. Burada şehrin planlamasına dair açıklamalarda bulunan Güner, “Bakanlıkla beraber bütün deprem bölgesini gezdik. Daha sonra da Malatya’nın kent merkezini inceledik. Gezdiğimiz zaman şunu anladık, şehrin hafızasını tekrara sağlamak için Yeni Cami ve çevresindeki tüm yapıları tekrar toparlarsak şehrin hafızasını iyi bir başlangıçla oluşturabileceğimizi düşündük. Buralardaki mülkiyet durumunu ve bağımsız bölüm sayılarını öğrenerek, doğru mimari ve şehircilik planı ile tekrar oluşturmaya çalıştık.

Malatya’da 3. Depremin olması nedeniyle hasar tespit raporları bir daha revize edilince bu süreç biraz uzadı ve biz projeyi 78 kere çizmek durumunda kaldık. Ortalama ticaret alanını 40 metre kare olarak belirledik. Ayrıca eğer yapınızın emsali 0.40 ise o kadar bir emsal verilecek.

Cephe boylarını önceki haliyle bir tutabiliriz. Yani ticaretin ölmemesi, için bazı noktalarda esnek davrandık. Şehrin merkezinde yapılan tüm yapılarda bodrum katları öneriyoruz. Ayrıca bu gölgeye 2 bin araçlık otopark ilavesi de sunacağız. Bu bölge 27 adadan oluyor ve bu adaları tek tek çalıştık. Malatya’daki her yapıda bodrum katı olacak, zemin etüttü yapılacak, hiçbir yapıda asma kat olmayacak, çatı arası kullanımı olmayacak, kapalı açık çıkma olamayacak. Konut altı ticarete mümkün olduğu kadar izin vermemeye çalıştık. Yapılardaki simetriye önem vereceğiz” dedi.

Bu muhteşem görüntülere şehrin merkezinin kavuşmasını da dört gözle bekliyoruz.

 

Share this content:

https://pag
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.